VAD ÄR

BAMBU?

Bambu är den mest snabbväxande plantan i världen och därmed en fantastisk källa för en hållbar produktion. Bambu är egentligen ett gräs även om det ofta uppfattas som ett träd. Vissa bambuarter växer så mycket som över en meter per dygn. Exempelvis kan det jämföras med en ek som det tar ca 50 år att växa upp, så har ett vanligt bambuträd vuxit klart på bara 4–6 år och är redo att avverkas.

Section

VISSTE DU ATT...

Bambu är den mest snabbväxande plantan i världen och därmed en fantastisk källa för en hållbar produktion.

BAMBU VS BOMULL

Bomull som material växer på buskar och är en ganska svårodlad och gröda. Dessutom är bomull känslig för torka, häftiga regn, kyla, insektsangrepp och olika sjukdomar. Dessutom behöver bomullsplantan mängder med vatten. Ett kilo bomull kräver hela 10 000 liter vatten.

För att skydda bomullsplantan mot olika insektsangrepp så besprutas den ofta varpå kemikalierna sedan sprids vidare i vårt ekosystem via vatten, jord, luft och i näringskedjorna.

Ekologisk bomull odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Dock krävs det fortfarande samma mängd vatten som vid konventionell odling. 

BAMBU SOM TEXTIL

Bambutextil besitter många fördelar jämfört med andra textilier. Bambutextil är underbart mjuk, len och skonsam mot din hud och passar därför lika bra till tröjor som till strumpor eller underkläder. Bambu som textilmaterial reglerar även temperaturen vilket gör materialet varm på vintern och sval på sommaren. För den som är allergiskt eller överkänslig passar materialet extra bra då bambu anses vara hypoallergeniskt, vilket betyder att det inte leder till allergiska reaktioner

3 SNABBA FÖRDELAR

Bambu

01

Sparar vatten

Bambu kräver ingen konstgjord bevattning jämfört med exempelvis bomull som kräver 8.000 liter för att odla ett kilo bomull

02

Frigör mer syre

Bambu frigör hela 35% mer syre än vanliga trädsorter. Bambu återvinner även stora mängder CO2 vilket bidrar till att bekämpa växthuseffekten

03

Fri från kemikalier

Vid odling ab bambu krävs ingen konstgödsel eller insektsmedel medan ex 25% av all insektsmedel konsumeras av bomullsodlingen i världen

Bambu är framtidens material

Bambu är ett mångsidigt råmaterial som vi kan skapa såväl hårda som mjuka material av. Vissa sorter av bambu är hårdare än traditionella trädsorter. Bambu är t.ex. nästan dubbelt så hårt material som ask, bok eller ek. Därför lämpar sig bambu väldigt bra som exempelvis golv.

Bambun är otroligt populär i Asien och har varit det i generationer medan vi i västvärlden knappt skrapat på ytan av dess möjligheter. I samband med vårt ökade intresse för miljön och våra ekologiska resurser har vi i västvärlden även börjat få upp ögonen för detta fantastiska material. . 

KOLLA IN ALLA VÅRA BAMBUPRODUKTER

Till butiken

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats.

Pre-loader